Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm

Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm

Kod
HT AS SHIN NAK165 TK
Producent
Rozmiar

1 689,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Hatsukokoro Shinkiro Aogami Super/Iron Damascus Kurouchi Nóż Nakiri 16,5 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż Nakiri służy do cięcia ziół i warzyw, prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Aogami Super okuty żelazem
- Rękojeść: drewno tekowe
- Twardość: 63-65 HRC
- Długość całkowita: 32,5 cm
- Długość rękojeści: 13,4 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 5,0 cm
- Grubość klingi na pięcie: 4,0 mm
- Grubość klingi na środku: 2,5 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 2,5 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 215 g

Do pobrania
Symbol
HT AS SHIN NAK165 TK
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Hatsukokoro
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)
Długość ostrza
16 - 19 cm
Kształt ostrza
Nakiri/Warzywa i owoce

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Super Aogami (super blue) to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych. Przy odpowiedniej obróbce to rewelacyjna stal, która bardzo długo utrzymuje ostrość, a jednocześnie łatwo się ostrzy. Bez wątpienia ma najdłuższe trzymanie ostrości wśród całej grupy stali z huty Hitachi. Najbardziej znani japońscy twórcy używający tej stali Takeshi Saji, Moritaka, Takeda czy Yoshimi Kato. Zwykle hartuje się ją w przedziale 63-65 HRC. Stal ta jednak jest bardzo rdzewna i należy poświecić trochę czasu na jej pielęgnacje oraz nie zostawiać wilgotnego noża by nie pokrył się patyną lub rdzą. Niektórzy spośród japońskich mistrzów z tego powodu stosują ją jako rdzeń w nożach laminowanych płazami ze stali nierdzewnych bądź damastu. Dzięki laminowaniu płazami ze stali węglowych niwelujemy efekt przyklejania się plastrów krojonych produktów do płazów noża.

Skład:

- węgiel: 1,40 - 1,50%
- wolfram: 2,00 - 2,50%
- wanad: 0,30 - 0,50%
- chrom: 0,30 - 0,50%
- molibden: 0,30 - 0,50%
- mangan: 0,20 -0. 30%
- fosfor: 0,025%
- siarka: 0,004%
- krzem: 0,10 - 0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel