Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm
Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm

Hatsukokoro Ryusui Aogami#2/Iron Nóż Szefa kuchni 23 cm

Kod
HT RYUSUI AO2 G24 ME
Producent
Rozmiar

1 499,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż Szefa kuchni to podstawowy nóż każdego kucharza, pokroimy nim mięso, ryby jak również owoce i warzywa. Nóż o długości 23 cm dedykujemy zarówno dla początkujących kucharzy, jak i do profesjonalistów. Z pewnością Gyuto w tej długości, może być pierwszym wyborem w naszej nożowej przygodzie.

Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

O marce:

Hatsukokoro to gama przeróżnych ręcznie kutych i wykańczanych produktów przez najlepszy kowali z całej Japonii, co skutkuje różnorodnością noży, które odpowiadają na wszystkie potrzeby budżetowe i preferencje użytkowników. Współpraca z kowalami, ostrzycielami, twórcami rękojeści i innymi specjalistami, sprawia że każdy etap produkcji jest perfekcyjny. Dzięki temu, noże te są nie tylko piękne i funkcjonalne, ale również odzwierciedlają głęboką wiedzę i umiejętności rzemieślników.

Produkty te są tworzone przez mistrzów takich jak Yoshikane, Myojin, Yauji oraz wielu innych. Dzięki tak szerokiemu zakresowi współpracy, marka jest w stanie oferować noże, które odpowiadają na różnorodne potrzeby i preferencje, co sprawia, że Hatsukokoro jest ceniona zarówno przez profesjonalistów, jak i amatorów gotowania.

Hatsukokoro tradycyjnie podaje długość klingi mierzoną od czubka do początku rękojeści. My natomiast podajemy długość ostrza, aby ułatwić wybór odpowiedniego noża do Państwa potrzeb.

Ze względu na ręczne wykonanie każdego noża, wymiary mogą minimalnie się różnić, co podkreśla unikalny charakter i kunszt rzemieślniczy każdego egzemplarza.

Dane techniczne

  • Ostrze: rdzeń ze stali węglowej Aogami #2 okuty żelazem
  • Rękojeść: oktagonalna, drewno hebanowe
  • Twardość: 62-63 HRC
  • Długość całkowita: 38,1 cm
  • Długość rękojeści: 13,9 cm
  • Długość ostrza: 23,0 cm
  • Szerokość klingi: 5,0 cm
  • Grubość na pięcie: 3,1 mm
  • Grubość na środku: 2,5 mm
  • Grubość 1 cm od czubka: 0,6 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 219 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
HT RYUSUI AO2 G24 ME
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Producent
Hatsukokoro
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)
Długość ostrza
20 - 24 cm

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogamiwzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.

Skład stali:

- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel