Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm
G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm

G-Sakai VG-10 Nóż Amago 4,5 cm

Kod
11168
Producent
Rozmiar

369,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Ten elegancki, składany nóż to wyjątkowe połączenie precyzji i estetyki. Wykonany z wysokiej jakości stali VG-10, charakteryzującej się twardością 60-61 HRC, zapewnia doskonałą ostrość i długotrwałą wytrzymałość. Jego kompaktowa forma – ostrze o długości 4,5 cm i waga zaledwie 39 g – sprawia, że jest to idealne narzędzie do precyzyjnych, codziennych zadań.

Unikalnym elementem tego noża jest rękojeść ozdobiona wizerunkiem rybki Amago, symbolu japońskiej natury i wodnych szlaków. Artystyczny motyw podkreśla związek z tradycją oraz pięknem otaczającego świata. Dzięki tej wyjątkowej ozdobie nóż zyskuje nie tylko na wartości użytkowej, ale także staje się pięknym przedmiotem, który z powodzeniem może służyć jako elegancki prezent. Ręcznie wykonany wzór z rybką Amago na rękojeści dodaje mu unikalnego charakteru, czyniąc go nie tylko funkcjonalnym, ale także wyjątkowym dodatkiem do kolekcji.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal nierdzewna rdzeń VG-10
- Rękojeść: stal nierdzewna
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita po rozłożeniu: 9,5 cm
- Długość ostrza: 4,5 cm
- Szerokość klingi: 2,0 cm
- Grubość klingi: 1,7 mm
- Długość rękojeści: 5,0 cm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 40 g
- Blokada: liner lock
- Klips: jest
- Pokrowiec: brak

Do pobrania
Marka
Symbol
11168

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

G Sakai – co to za marka?

G-Sakai to przedsiębiorstwo, którego korzenie sięgają 1958 roku. Dość szybko jednak zyskało miano jednego z najlepszych producentów noży outdoorowych. Dostępność produktów tej marki na świecie jest stosunkowo mała, ze względu na ręczną produkcję.

Sakai Hamono, czyli mistrz zajmujący się wytwarzaniem kultowych noży G Sakai ma za sobą liczne współprace z najsłynniejszymi markami noży na świecie, do których wytwarzał głownie. Rozwój swojej marki rozpoczął dopiero w 1982 roku.

Rodzaje noży produkowanych przez G Sakai

W ofercie G Sakai znajdują się różne rodzaje noży:

  • mini noże myśliwskie,
  • noże kieszonkowe wraz z pochwą,
  • noże wędkarskie i do polowań na ptaki,
  • noże kowbojskie.

Marka proponuje noże zarówno z głownią stałą, jak i składane. Oprócz propozycji outdoorowych wykonuje również te dedykowane zastosowaniom domowo-kuchennym. Ponieważ są to bardzo trudno dostępne noże, znajdziesz je w naszym asortymencie w niewielkich nakładach.

Noże G Sakai – małe dzieła sztuki o praktycznym przeznaczeniu

Piękno tych noży jest ponadczasowe – Japończycy dbają o ich estetyczny wygląd i zdobienia, które robią wrażenie na każdym, kto zobaczy taki nóż u Ciebie w ręce. Piękno tych noży nie ogranicza się jednak wyłącznie do ich walorów estetycznych, a także do zastosowania i stopnia praktyczności. To akcesoria, które zawsze można mieć przy sobie i stosować w każdej chwili, gdy tylko zajdzie taka konieczność. Żaden z elementów produktów wykonanych przez G Sakai nie jest zbędny – wszystkie mają przypisane sobie funkcje jak np. antypoślizgowość, ergonomia czy dodatkowa powierzchnia tnąca.

Część z nich posiada oryginalne perforacje na ostrzach, które uniemożliwiają przyleganie i zasychanie na nich obrabianych produktów. Noże G Sakai są lekkie i wygodnie się nimi posługuje. Nie męczą rąk nawet przy wymagających zadaniach. Dzięki temu, że mają perforowane rączki, wygodnie leżą w dłoni i utrudniają skaleczenie się podczas wykonywanej pracy. 

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 227 opinii
pixel