G-Sakai ATS-34 Wicky Trout & Bird Rubber Outdoor 9/11cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
G-Sakai ATS-34 Wicky Trout & Bird Rubber Outdoor 9/11cm
Praktyczny nóż ze stałą głownią wykonaną ze świetnej stali nierdzewnej ATS-34 i rękojeścią z wytrzymałego tworzywa, kratonu. Będzie bardzo dobrym uzupełnieniem dużego obozowego noża, lub siekiery podczas leśnych wędrówek. Na uwagę zasługuje czubek, który pozwoli na wykonanie zadań wymagających precyzji. Połączenie jego grubości i wklęsłego szlifu daje doskonałe właściwości tnące.
Na grzbiecie noża, znajduje się fenomenalny jimping – nie jest agresywny na tyle, żeby sprawiać dyskomfort, ale kciuk siedzi na nim niemal jak przyklejony. W zestawie z nożem znajduje się skórzana pochewka z możliwością założenia na pas.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń nierdzewna stal ATS-34
- Rękojeść: guma kartonowa
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 23,0 cm
- Długość ostrza: 11,0 cm
- Szerokość klingi: 2,0 cm
- Grubość klingi: 3,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 80 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal ATS-34 zasłynęła ze swojej jakości i wytrzymałości m.in. w przemyśle lotniczym - który wymagał materiału o wysokiej twardości, odporności na zużycie i wytrzymałości w trudnych warunkach temperaturowych. Stal ATS-34 jest japońskim odpowiednikiem stali 154CM, która była opracowana przez firmę Crucible Industries właśnie z myślą o zastosowaniach lotniczych. Z czasem, kiedy nowsze i bardziej zaawansowane materiały zaczęły zastępować stal w lotnictwie, stal ATS-34 (i 154CM) została odkryta przez producentów noży, którzy docenili jej właściwości, takie jak zdolność do trzymania ostrości i stosunkowo łatwa obróbka cieplna.
Stal ATS-34 można porównać do innej japońskiej stali VG-10, ale stal ATS-34 wypada lepiej pod względem większej twardości oraz odporności na ścieranie.
Skład stali:
- Węgiel (C): 1,05%
- Chrom (Cr): 14,0%
- Molibden (Mo): 4,0%
- Mangan (Mn): 0,40%
- Krzem (Si): 0,35%
- Fosfor (P): 0,03%
- Siarka (S): 0,02%
G Sakai – co to za marka?
G-Sakai to przedsiębiorstwo, którego korzenie sięgają 1958 roku. Dość szybko jednak zyskało miano jednego z najlepszych producentów noży outdoorowych. Dostępność produktów tej marki na świecie jest stosunkowo mała, ze względu na ręczną produkcję.
Sakai Hamono, czyli mistrz zajmujący się wytwarzaniem kultowych noży G Sakai ma za sobą liczne współprace z najsłynniejszymi markami noży na świecie, do których wytwarzał głownie. Rozwój swojej marki rozpoczął dopiero w 1982 roku.
Rodzaje noży produkowanych przez G Sakai
W ofercie G Sakai znajdują się różne rodzaje noży:
- mini noże myśliwskie,
- noże kieszonkowe wraz z pochwą,
- noże wędkarskie i do polowań na ptaki,
- noże kowbojskie.
Marka proponuje noże zarówno z głownią stałą, jak i składane. Oprócz propozycji outdoorowych wykonuje również te dedykowane zastosowaniom domowo-kuchennym. Ponieważ są to bardzo trudno dostępne noże, znajdziesz je w naszym asortymencie w niewielkich nakładach.
Noże G Sakai – małe dzieła sztuki o praktycznym przeznaczeniu
Piękno tych noży jest ponadczasowe – Japończycy dbają o ich estetyczny wygląd i zdobienia, które robią wrażenie na każdym, kto zobaczy taki nóż u Ciebie w ręce. Piękno tych noży nie ogranicza się jednak wyłącznie do ich walorów estetycznych, a także do zastosowania i stopnia praktyczności. To akcesoria, które zawsze można mieć przy sobie i stosować w każdej chwili, gdy tylko zajdzie taka konieczność. Żaden z elementów produktów wykonanych przez G Sakai nie jest zbędny – wszystkie mają przypisane sobie funkcje jak np. antypoślizgowość, ergonomia czy dodatkowa powierzchnia tnąca.
Część z nich posiada oryginalne perforacje na ostrzach, które uniemożliwiają przyleganie i zasychanie na nich obrabianych produktów. Noże G Sakai są lekkie i wygodnie się nimi posługuje. Nie męczą rąk nawet przy wymagających zadaniach. Dzięki temu, że mają perforowane rączki, wygodnie leżą w dłoni i utrudniają skaleczenie się podczas wykonywanej pracy.