Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm

Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm

Kod
TF-2101
Producent
Rozmiar

1 089,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Fujiwara Shirogami#1/SS Nóż uniwersalny 12 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż uniwersalny jest idealny do mniejszych prac kuchennych świetnie sprawdzi się w krojeniu i obieraniu warzyw i owoców, pełnowymiarowa rękojeść zwiększa kontrolę nad nożem. 

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

O marce:

Teruyasu Fujiwara należy do czwartego pokolenia kowali specjalizujących się w wyrobie noży. Przez 130 lat istnienia rodzinnego biznesu kolejne generacje udoskonalały metody obróbki stali, przechodząc od produkcji samurajskich mieczy katana do noży kuchennych, przy zachowaniu tradycyjnych technik.

Dzięki temu noże Fujiwara wyróżniają się doskonałą jakością, która spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników. Misją rodziny Fujiwara jest ochrona i przekazywanie tradycji kowalstwa, a produkcja noży kuchennych stała się sposobem na ocalenie wiedzy o wyrobie katan oraz na zapewnienie ciągłości rodzinnego biznesu.

Dane techniczne:

- Ostrze: Rdzeń z rdzewnej stali Shirogami #1 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: drewno magnolii pierścień róg bawoli
- Twardość: 64-65 HRC
- Długość całkowita: 24,8 cm
- Długość rękojeści: 11,6 cm
- Długość ostrza: 12,0 cm
- Szerokość klingi: 3,1 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,2 mm
- Grubość klingi na środku: 1,4 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 56 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
TF-2101
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Fujiwara
Typ stali
Stal rdzewna okuta stalą nierdzewną
Długość ostrza
11 - 15 cm
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Kształt ostrza
Petty/Uniwersalny

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Gatunek stali Shirogami#1, jest niemal identyczny w składzie co Aogami#1 Jedyne różnice to domieszki chromu i wolframu w Aogami. Stal węglowamimo wysokich twardości (60-65 HRC) bardzo łatwa i przyjemna w ostrzeniu, utrzymująca agresję cięcia nawet przy wyższych gradacjach. Ze względu na prosty skład, jest stalą mocno rdzewną, trzeba więc zdać o nią, unikając wilgotnego środowiska i myciu oraz suszeniu noża po użyciu. Odwdzięczy się za to znakomitą jakością cięcia i bardzo długim utrzymaniem ostrości.

Skład stali Shirogami:

Węgiel: 1,25 - 1,35 %
Mangan: 0,20 - 0,30 %
Krzem: 0,10 - 0,20 %
Fosfor: 0,025 %
Siarka: 0,004 %

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Teruyasu Fujiwara należy do czwartego pokolenia kowali zajmujących się wyrobem noży.

Przez 130 lat istnienia rodzinnego biznesu kolejne generacje udoskonalały metody obróbki stali. W przeszłości głównym wyrobem były samurajskie miecze katana, lecz obecna firma tworzy noże kuchenne stosując dokładnie takie same metody obróbki stali, co przy produkcji broni samurajskiej. Dzięki temu zapewnia użytkownikom doskonałą jakość wyrobów, z której będą zadowoleni nawet najbardziej wymagający.

Misją rodziny Fujiwara jest ochrona tradycji kowalstwa.

Wiedza na temat produkcji katan niebawem może ulec zapomnieniu. Noże kuchenne są więc szansą na ocalenie tej wiedzy, a także zapewnienie ciągłości rodzinnemu biznesowi.

Produkowane przez Fujiwarę noże wykonane są ze stali Shirogami#1 oraz Super Aogami są hartowane do ekstremalnie wysokich wartości, często sięgających ponad 65 HRC w skali Rockwella. Ostrza w ten sposób zyskują wysoką twardość, lecz również stają się bardziej kruche, dlatego godne są polecenia tylko doświadczonym kucharzom. Rdzeń noży wykonany jest ze stali węglowej, natomiast okucie – z materiału nierdzewnego. Technika łączenia dwóch odmiennych materiałów należy do niezwykle trudnych i rzadziej spotykanych w japońskim kowalstwie.

Cechą wyrobów Fujiwary jest

Charakterystyczne wgłębienie w ostrzu znajdujące się od strony rękojeści. Ułatwia ono pewne trzymanie narzędzia nawet podczas krojenia twardych owoców i warzyw.

Fujiwara wykuwa trzy linie noży - Nashiji, Mabaroshi oraz Denka.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 170 opinii
pixel