Dew Hara Chronos#7 Pyramid Nóż składany 7,5 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Wyjątkowe ostrze wykonane z 150-warstwowego węglowego stali Damascus w stylu Pyramid, przyciąga uwagę swoją niezwykłą wytrzymałością oraz złożonością wzoru. Wykończone techniką "Blued High Polish", której niebieski połysk przywodzi na myśl barwy morskich głębin, dodaje ostrzu głębi i tajemniczości.
Rękojeść: Wykonana z miedzi, zdobiona inkrustacjami z masy perłowej oraz wzorem "Shinkai" (深海), co oznacza "głębokie morze", idealnie komplementuje morski motyw noża. Delikatne prace inkrustacyjne dodają luksusu i są wizualnym odzwierciedleniem morskich głębin.
Pivot & Śruby: Pokryte powłoką DLC (Diamond-Like Carbon), co nie tylko zwiększa ich trwałość i odporność na korozję, ale także dodaje estetycznego, ciemnego akcentu, komplementującego ogólny design.
Klips: Wykonany z tytanu klips jest lekki i odporny na korozję, co zapewnia łatwość przenoszenia noża.
Model Chronos – to arcydzieło dedykowane kolekcjonerom i miłośnikom rzemiosła nożowego, którzy cenią sobie unikalność oraz tematyczną głębię designu. Limitowany numer seryjny potwierdza wyjątkowość i ekskluzywność tego noża.
O marce:
Dew Hara, syn słynnego mistrza nożowniczego Koji Hary, odziedziczył nie tylko pasję, ale i talent do tworzenia noży. Wychowany w rodzinie, gdzie noże są czymś więcej niż narzędziem – są dziełami sztuki. Dew od najmłodszych lat był zaangażowany w proces ich tworzenia. Pomagał ojcu w warsztacie, ucząc się tradycyjnych technik oraz sekretów tego rzemiosła.
Przez ponad dwie dekady pracy w warsztacie swojego ojca, Dew zdobył nie tylko umiejętności, ale również inspirację do rozwoju własnego, wyjątkowego stylu estetycznego. Jego noże charakteryzują się unikalnym połączeniem nowoczesności i tradycji, odzwierciedlając zarówno dziedzictwo japońskiego rzemiosła, jak i personalne artystyczne wizje Dew.
Dziś, jako niezależny twórca, Dew Hara kontynuuje rodzinną tradycję, ale dodaje do niej własny, nowoczesny akcent. Każdy jego nóż to rezultat wielogodzinnej pracy, precyzji i artystycznego dążenia do doskonałości, co sprawia, że są to przedmioty nie tylko użytkowe, ale również o ogromnej wartości kolekcjonerskiej. Dew Hara nie tylko tworzy noże – on tworzy historię nożownictwa na nowo. Pozostałe dzieła Mistrza Dew Hary znajdziesz TUTAJ.
Dane techniczne:
- Ostrze:
- Rękojeść: miedź, zdobiona inkrustacjami z masy perłowej oraz wzorem "Shinkai"
- Twardość: HRC
- Długość całkowita po rozłożeniu: 19,3 cm
- Długość rękojeści: 11,3 cm
- Długość ostrza: 7,5 cm
- Szerokość klingi: 2,5 cm
- Grubość klingi: 3,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: 168 g
- Blokada: liner lock
- Klips: jest
Dokładna specyfikacja:
- Model: Chronos
- Ostrze: 150 Warstw Pyramid Carbon Damascus / Blued High Polish
- Rękojeść: Copper / Shinkai / Mop Inlays
- Liner: Stal 420
- Backspacer: Miedź
- Pivot & Śruby: DLC Coating
- Klips: Tytan
- "Shinkai" (深海) - Charakterystyczne zabarwienie przywodzące na myśl morskie głębiny
- Data produkcji: 03/2024
- Serial number: 1 of 1
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie