Kamień naturalny do ostrzenia noży stalowych kuchennych. Granulacja przeznaczona do podostrzania noża, gdy ostrze nie uległo większym uszkodzeniom lub całkowitemu stępieniu.
Po użytkowaniu zalecamy wyrównać, opłukać kamień, aby zmyć pozostałości stali po ostrzeniu oraz pozostawić do powolnego wyschnięcia. Radzimy również nie zostawiać kamienia w nasłonecznionym miejscu. Nie zastosowanie się do powyższych może spowodować pęknięcia na powierzchni oraz w głębszych warstwach kamienia.
Kamień Tora, który wyglądem przypomina tygrysie futro wydobywany jest z góry Amakusa to kamień typu Ara-to którego gradacja waha się w okolicach 500, świetnie nadaje się do ostrzenia noży japońskich w szczególności tam, gdzie mamy do czynienia ze stalą węglową jak Shirogami lub Aogami. W porównaniu ze współczesnymi kamieniami syntetycznymi o podobnej gradacji oferuje ziarno, które nie rysuje tak głęboko powierzchni stali, którą pracujemy co czynie ten kamień wyjątkowo dobrym wyborem jeśli trzeba wypolerować okładziny noża. Kamień ten jest szeroko stosowany przez zawodowych szlifierzy mieczy japońskich Togi, którzy zawsze mają wiele wspaniałych kamieni szlifierskim tego typu w swoim warsztacie, co powinno samo w sobie wystarczającą rekomendacją, aby również zacząć ich używać. W niektórych egzemplarzach znajdują się małe dziurki, które dodatkowo powodują, że podczas ostrzenia jeszcze lepiej zbiera się materiał
Dane techniczne:
- Wymiary: 218 x 60 x 70 mm
- Gradacja: 500
- Waga: 2256 g
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.