Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm

Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm

Kod
YS 808-125
Rozmiar

159,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Yasuhiro Cutlery AUS-8 Nóż Santoku 16,5 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!

O marce:

Yasuhiro Cutlery to marka stworzona z szacunkiem i podziwem dla dziedzictwa rzemiosła noży Satake Cutlery Mfg. Co., Ltd. Stanowi hołd dla jej lidera, obecnego prezesa Yasuhiro Satake. Firma została założona przez Yasuyoshi Satake oraz jego ojca Yoshiro Satake w mieście Seki w Japonii, które od wieków słynie z mistrzowskiej sztuki kowalskiej.

Każdy nóż marki Yasuhiro Cutlery to owoc pracy wykwalifikowanych rzemieślników, którzy z dumą podtrzymują tradycję mistrzowskiego rzemiosła, przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Dane techniczne:

  • Ostrze: rdzeń ze stali nierdzewnej AUS-8 okuty stalą nierdzewną
  • Rękojeść: nitowana, z naturalnego drewna
  • Twardość: 57-58 HRC
  • Długość całkowita: 28,9 cm
  • Długość rękojeści: 12,0 cm
  • Długość ostrza: 16,5 cm
  • Szerokość klingi: 4,7 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 1,4 mm
  • Grubość klingi na środku: 1,3 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,2 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 94 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
YS 808-125
Kod producenta
4956617808125
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal nierdzewna
Producent
Yasuhiro Cutlery
Rodzaj stali
AUS (6,8,10)
Kształt ostrza
Santoku/Wielofunkcyjny
Długość ostrza
16 - 19 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal AUS-8 to przykład bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Wysoka zawartość chromu I stosunkowo niska zawartość węgla sprawiają, że twardość noży najczęściej znajduje się w przedziale 58-60 HRC, taka twardość zyskuje bardzo dużo na odporności na wykruszenia. Bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, nie będą jej straszne nawet najgroźniejsze reaktory takie jak cytrusy, cebula, które stal węglową zmieniłyby w kilka sekund. Wykorzystywana była również przez mistrza Ischiro Hattoriego, jednego z najbardziej uznanych   kowali.

Skład stali:

- Węgiel: 0.7 - 0.75 %
- Chrom: 13-14.5 %
- Molibden: 0.1-0.3 %
- Wanad: 0.10-0.26 %
- Nikiel: 0.49 %
- Mangan: 0.5 %
- Krzem: 1 %
- Fosfor: 0.04 %
- Siarka: 0.03 %

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Opinie

5/5
Liczba wystawionych opinii: 2
5
(2)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Kliknij ocenę aby filtrować opinie
5/5
Opinia niepotwierdzona zakupem
Nóż bardzo ostry i pomimo początkowej niechęci do rękojeści (wydawała mi się za mała) jest bardzo wygodny przy pracy
2025-10-20
Bartosz, Radzionków
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
5/5
Opinia potwierdzona zakupem
Nóż jest ostry
2025-10-12
Monika, Lubin
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 169 opinii
pixel