Wszystkie

Na czym polega hartowanie?

Na czym polega hartowanie?

25-11-2022
Hartowanie Na czym polega hartowanie? Według najprostszej definicji Hartowanie jest procesem polegającym na nagrzaniu obrabianego materiału do odpowiedniej temperatury (zwanej temperaturą...
Więcej...
Czemu noży nie powinniśmy myć w zmywarce?

Czemu noży nie powinniśmy myć w zmywarce?

16-11-2022
Czemu noży nie powinniśmy myć w zmywarce? Czy nierdzewne noże rdzewieją? – korozja noży Wielu z Was na pewno spotkało się z opiniami, że noży nie powinno myć się w zmywarce. A może...
Więcej...
Noże walcowane kontra kute

Noże walcowane kontra kute

08-10-2020
W ostatnim wpisie zajmowaliśmy się kwestią różnic pomiędzy stalami węglowymi, a stalami nierdzewnymi. Zainteresowanych odsyłamy do linku. W kolejnym artykule z naszej serii zajmiemy się...
Więcej...
Za co odpowiadają poszczególne pierwiastki w składzie stali?

Za co odpowiadają poszczególne pierwiastki w składzie stali?

28-07-2020
Dzisiejszym wpisem chcielibyśmy zacząć cykl artykułów poszerzających waszą wiedzę na temat stali oraz technik jej obróbki,
Więcej...
Czym jest drewno pakka oraz materiał micarta?

Czym jest drewno pakka oraz materiał micarta?

10-06-2020
Tym razem postaramy się przedstawić bliżej 2 bardzo często używane materiały w rękojeściach japońskich noży. Jest to drewno pakka oraz micarta. Drewno pakka jest laminatem wykonanym z...
Więcej...
Stal proszkowa - Szybkotnące stale proszkowe

Stal proszkowa - Szybkotnące stale proszkowe

01-06-2020
W kolejnym artykule z naszej serii wracamy do zagadnienia różnych gatunków stali, a konkretnie - stali proszkowej. Stal proszkowa nie jest typową stalą  Owszem, dotyczy jej przytaczana...
Więcej...
Ostrzenie noży na kamieniu - Poradnik krok po kroku

Ostrzenie noży na kamieniu - Poradnik krok po kroku

23-01-2020
Każdy, pasjonat noży, poza ich właściwościami i zastosowaniem jest też świadom konieczności ich ostrzenia. Dla jednych jest to obowiązek, który zlecają innym, dla innych staje się to...
Więcej...
Stal węglowa kontra stal nierdzewna

Stal węglowa kontra stal nierdzewna

15-10-2019
Dzisiaj zajmiemy się porównaniem dwóch najistotniejszych w produkcji japońskich noży gatunków stali, a mianowicie: stali węglowej i stali nierdzewnej.
Więcej...
Konserwacja noży kuchennych - Jak dbać?

Konserwacja noży kuchennych - Jak dbać?

23-04-2019
Konserwacja noży kuchennych ze stali nierdzewnej Noże ze stali nierdzewnej dużo łatwiej utrzymać w czystości. Dzięki większej zawartości chromu i innych dodatków w stopie nie rdzewieją...
Więcej...