Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie

     Bez względu na poziom naszych umiejętności dobry nóż kuchenny to niezbędny element wyposażenia kuchni. W naszym rankingu postaramy się przedstawić najlepsze wybory w określonych zakresach cenowych. Ciężko jest określić jeden uniwersalny najlepszy nóż, każda osoba ma inne upodobania, budżet czy chwyt.

     Głównym nożem, który będziemy przedstawiać w rankingu, jest nóż szefa kuchni, czyli najbardziej uniwersalny nóż używany w kuchni może być używany do praktycznie wszystkich zadań, od siekania ziół i krojenia mięsa do każdego aspektu przygotowania owoców i warzyw.

     Dodatkowo skupimy się na ciekawych uzupełnieniach do takiego noża w postaci noży Santoku dedykowanych typowych do warzyw i owoców oraz noży uniwersalnych świetnie sprawdzających się w pracach wymagających krótszego noża. Dodatkowo poruszymy również temat doboru stali i odpowiemy na pytanie: Stal nierdzewna, węglowa, a może proszkowa?

 

Noże kuchenne ranking do 150 zł

Satake Megumi Nóż Szefa kuchni 21 cm

Jest to idealny wybór dla osób szukających tradycyjnego japońskiego noża z drewnianą rękojeścią. Nóż wykonany ze stali 420J2 o twardości 56 HRC, świetnie spisuje się w domowych warunkach. Rękojeść wykonana z drewna magnoliowego wykończona czarnym pierścieniem z tworzywa.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż uniwersalny 12 cm lub nóż sashimi 21 cm dla miłośników domowego sushi.

Seria Noży Satake Megumi

Satake Saku Nóż Szefa kuchni Air Holes 18cm

Nóż wyposażony w otwory w krawędzi tnącej ułatwiają pracę krojone produkty nie przywierają do klingi. Wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej o twardości 56-58 HRC, idealnie spisuje się w domowych warunkach. Rękojeść wykonana z polipropylenu jest bardzo odporna na wszelkie uszkodzenia, a dodatkowo bardzo dobrze leży w dłoni.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż uniwersalny 12 cm lub nóż sashimi 21 cm dla miłośników domowego sushi.

Seria Noży Satake Saku

Satake Sword Smith Nóż Szefa kuchni 18cm

Jest to świetny nóż kuchenny jeden z moich ulubieńców w tym budżecie. Rękojeść wykonana z polipropylenu jest bardzo odporna na wszelkie uszkodzenia, a dodatkowo bardzo dobrze leży w dłoni. Seria noży Sword Smith jest objęta obecnie promocją i jest to świetny moment na zakup noży z tej serii.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż uniwersalny 12 cm lub nóż do pieczywa 21cm.

 

Seria Noży Satake Sword Smith

Czym ostrzyć?

W kategorii do 150 zł najlepszym wyborem będzie prosta ostrzałka kółkowa, która świetnie naostrzymy nasz nóż kuchenny: Ceramiczna ostrzałka wodna 220 MinoSharp

 

Noże kuchenne ranking do 250 zł

Satake Satoru Nóż Bunka Szefa 20 cm

Nóż wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej o twardości 56-58 HRC, to jeden z najlepszych wyborów do gastronomii jak i domowej kuchni. Rękojeść wykonana z bakelitu wypełniony mączką drzewną dodatkowo wzmocniona 3 nitami zapewnia wysoką wytrzymałość konstrukcji.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż mini santoku 13,5 cm lub nóż do obierania 10 cm.

 

Seria Noży Satake Satoru

Tojiro A-1 Nóż kuchenny Szefa kuchni 18 cm

Nóż wykonany ze bardzo dobrej nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Rękojeść wykonana z materiału pakkawood dodatkowo wzmocniona nitami zwiększa wytrzymałość całej konstrukcji.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż Nakiri 16,5 cm.

 

Seria Noży Tojiro A-1

Tojiro Shirogami Nóż Santoku polerowany 16,5 cm

Nóż wykonany z rdzewnej stali Shirogami #2 o twardości 60 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Rękojeść wykonana z drewna magnoliowego wzmocnionego pierścieniem z tworzywa. Szukając noża rdzewnego ze stali Shirogami #2 jest to obecnie najlepszy wybór na rynku.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża Santoku, wartym uwagi jest nóż Nakiri 16,5 cm oraz nóż uniwersalny 12 cm.

 

Seria Noży Tojiro Shirogami

Czym ostrzyć?

W kategorii do 300 zł najlepszym wyborem będzie Ceramiczna ostrzałka wodna 220 MinoSharp lub Dwustronny kamień ceramiczny 1000/6000 Suehiro EKN821-A.

 

Noże kuchenne ranking do 500 zł

Tamahagane San Brown Nóż Santoku 17,5 cm

Nóż wykonany z bardzo dobrej nierdzewnej stali VG-5 o twardości 61 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Stal jest dodatkowo przekuwana na zimno, co przekłada się na zwiększoną gęstość stali, odporność na ścieranie oraz zwiększoną twardość.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża Santoku, wartym uwagi jest nóż do obierania 9 cm oraz nóż szefa kuchni 21 cm.

 

Seria Noży Tamahagane San Brown

Masutani Nóż kuchenny Szefa kuchni 18 cm

Nóż okuty 31 warstwami z rdzeniem ze stali VG-10 o twardości 61 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Rękojeść wykonana z drewna pakkawood jest materiałem bardzo trwałym oraz odpornym na wilgoć czy wysokie temperatury.

Mistrz Kunio Masutani prowadzi niewielką kuźnię w Echizen w prefekturze Fukui (Japonia) a wszystkie noże są produkowane i ostrzone wyłącznie ręcznie.

 

Seria Noży Mistrza Kunio Masutani

Tojiro DP3 Nóż kuchenny szefa kuchni 21 cm

Jeden z najpopularniejszych noży wśród kucharzy nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości, a rękojeść z drewna pakkawood jest bardzo odpornym materiałem.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż do obierania 7 cm lub nóż Santoku 17 cm.

 

Seria Noży Tojiro DP3

Czym ostrzyć?

W kategorii do 500 zł najlepszy wyborem będzie kamień Dwustronny kamień ceramiczny 1000/6000 Suehiro oraz diamentowy musak do podtrzymywania ostrości Tamahagane Musak ceramiczny 26 cm.

 

Noże kuchenne ranking do 800 zł

Tojiro Shippu Nóż kuchenny Szefa kuchni 21 cm

Nóż okuty 63 warstwami z rdzeniem ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Rękojeść wykonana z dębu wykończona pierścieniem z bawolego rogu.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż do obierania 9 cm lub nóż uniwersalny 13 cm.

 

Seria Noży Tojiro Shippu

Nishida Daisuke Nóż kuchenny Szefa kuchni 21 cm

Nóż wykonany z rdzewnej stali Shirogami #1 o twardości 61 HRC, bardzo łatwa do naostrzenia stal, na której z łatwością można osiągnąć efekt perfekcyjnej i wypolerowanej na lustro krawędzi tnącej. Całość dopełnia rękojeść z drewna wiśniowego oraz czarny pierścień z tworzywa.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż Nakiri 17 cm lub mini Santoku 12 cm.

 

Seria Noży Daisuke Nishida

 

Tadafusa Nóż kuchenny Szefa kuchni 21 cm

Nóż wykonany z stali SLD okuty stalą nierdzewną o twardości 60-62 HRC, drewniana rękojeść poddana jest procesowi karbonizowania, który sprawia że rękojeść staje się ciemnobrązowa oraz dodatkowo pełni funkcję antybakteryjną i cechuje ją wysoka odporność na wilgoć.

 

Seria Noży Tadafusa

Czym ostrzyć?

W kategorii do 800 zł najlepszy wyborem będzie kamień Dwustronny kamień ceramiczny 1000/6000 Suehiro oraz diamentowy musak do podtrzymywania ostrości Tamahagane Musak ceramiczny 26 cm.

 

Stal nierdzewna, węglowa, a może proszkowa? Na co się zdecydować?

    To pytanie może nie spędzi snu z powiek, ale z pewnością sprawia trudność dla osób niezaznajomionych z tematem. W pierwszej kolejności musimy się zastanowić, czego od noża oczekujemy? Czy ma trzymać ostrość jak najdłużej, czy jednak wolimy spędzić mniej czasu przy ostrzeniu? Należy zastanowić się, jak bardzo będziemy o niego dbać i na jakie ustępstwa jesteśmy gotowi.

     Oczywistym atutem stali nierdzewnych będzie ich odporność na rdzę czy patynę, trzeba jednak pamiętać, że nie istnieje stal w 100 procentach nierdzewna, każda – mniej lub bardziej skrajnych warunkach w końcu co najmniej spatynuje. Mimo wszystko noże z takich stali, rzecz jasna dobrej jakości nie wymagają specjalnej uwagi, można zostawić je zawilgocone czy odłożyć na chwile po krojeniu kwaśnych produktów. Nierdzewka będzie dobrym wyborem, jeżeli mamy wątpliwości co do dbania o nie przez resztę domowników. W porównaniu jednak, do stali węglowych i proszkowych, stale nierdzewne wykażą się najmniejszą twardością, jednak nie zawsze jest to wadą – miększe stale naostrzymy szybciej i wygodniej, stosując ostrzałkę kółkową.

     Stale węglowe przez długi czas były uważane za jedyne stale nadające się na dobre noże. Posiadają duża większą agresję cięcia niż stale nierdzewne, w większości przypadków są od nich twardsze, a przy tym proces ostrzenia jest prostszy, jeżeli mówimy o zastosowaniu w obydwu przypadkach kamieni. To jest częsta obawa przy zakupie – kamienie – oczywiście, trzeba się nauczyć ich używania (o tym jak naostrzyć nóż na kamieniu przeczytacie tutaj), ale nie jest to takie trudne, a efekt z pewnością będzie znacznie lepszy i daje nam pole manewru, zmianę kąta ostrzenia, ostrzenie niesymetryczne itp. Trzeba jednak mieć pewność, że noże ze stali węglowej będą przez nas odpowiednio konserwowane i pielęgnowane. Nie wolno zostawiać ich wilgotnych, nieumycie ich po kwaśnych produktach skończy się patyną, a jeśli zostawimy go tak na dłuższy okres, zapewne zastaniemy go już z rdzą. Jeżeli jednak dbanie o nóż nie jest nam straszne, będzie to świetny wybór.

     Ostatnim, wyborem do przemyślenia, są stale proszkowe. Można nazwać je pewnym kompromisem. Będą twardsze od stali nierdzewnych, chodź rzadko on węglowych. Nie są nierdzewne, ale też nie są tak wyczulone na wilgoć, jak stale węglowe. Co do łatwości ostrzenie też zakwalifikują się gdzieś pośrodku. Cechy te jednak nie są regułą, są stale proszkowe, które będą dużo twardsze niż węglowe jak np. ZDP-189, które hartuje się nawet do 68 HRC. Są stale proszkowe, którym niewiele brakuje do kategorii nierdzewnych. Podsumowując – jeżeli nie jesteśmy zdecydowani na skrajności, stal proszkowa jest wyborem dla nas.