Ostrzenie

Ostrzenie

Ostrzałka do noży, niezbędnik każdej kuchni!

Wbrew obiegowej opinii, noże które nie wymagają ostrzenia NIE ISTNIEJĄ. Każdy zakupiony nóż, prędzej czy później będzie wymagał ostrzenia. Dobry nóż to OSTRY NÓŻ, nie wymaga użycia nadmiernej siły podczas krojenia, gotowanie powinno być przyjemnością, a nie ciągłą walką z niezbyt ostrym nożem czy spaloną patelnią. Ostrzenie powinno być procesem wykonywanym regularnie, a po czasie stanie się rutyną jak mycie okien czy wyjście na siłownie. Najlepsze w ostrzeniu jest możliwość eksperymentowania, sprawdzanie różnych technik i odnalezienia tej jednej, która pasuje nam najbardziej. Regularne ostrzenie, wydłuża również żywotność noży, często krawędź tnąca będzie wymagać jedynie kilku przeciągnięć po kamieniu czy ostrzałce, kółkowej przez co nawet nie stracimy materiału na ostrzu

Czy obsługa ostrzałki do noży jest trudna?

Od lat prowadzimy Akademie Ostrzenia, która pokazuje nam, że nawet kompletnie zielone osoby, są w stanie wyrobić sobie odpowiednią praktykę ostrzenia na kamieniu w ciągu nawet 2 godzin. A co z pozostałymi ostrzałkami? Kółkowe ostrzałki, nie wymagają od nas niemal żadnej wiedzy, a sam proces ostrzenia jest dziecinnie prosty.

Ale co w zasadzie kryję się pod nazwą ostrzałki do noży? Główne typy ostrzałek do noży:

1. Kamienie do ostrzenia

Jedna z najpopularniejszych metod, przywrócenia naszym nożom pierwotnej ostrości i jak Japończycy z dużą precyzją ostrzyć noże do osiągnięcia maksymalnej ostrości, dzięki której nożem będzie można się golić. Osiągnięcie solidnej wprawy w ostrzeniu zajmie kilka godzin, do początkowej nauki zalecamy zawsze wykorzystywanie, tych noży których nie będzie nam szkoda porysować, przez przypadkowe porysowanie po kamieniu.

Gradacje potrzebne do ostrzenia noży:

  • Kamienie o gradacji 100-700: Służą do naprawy noży oraz usuwania większych wyszczerbień. Są idealne do wstępnych prac, gdy nóż jest poważnie uszkodzony lub bardzo stępiony.
  • Kamienie o gradacji 800-2000: Te kamienie są przeznaczone do wstępnego ostrzenia noży, które nie zostały całkowicie stępione. Gradacja 1000 to solidna podstawa, która zapewnia dobre przygotowanie krawędzi do dalszego ostrzenia i polerowania.
  • Kamienie o gradacji 3000-30000: Używane do polerowania krawędzi tnącej, tworząc charakterystyczne lustro. Kamienie te nadają ostrzu finalny szlif, zapewniając idealnie gładką powierzchnię i maksymalną ostrość.

2. Ostrzałki kółkowe

Dla amatorów do domowego użytku dobrym wyborem będzie ostrzałka kółkowa, gdzie kilkoma szybkimi ruchami będziemy w stanie przywrócić ostrość naszym stępionym nożom. Obsługa jest bardzo prosta i nie wymaga żadnych umiejętności, opiera się jedynie na zalaniu ceramicznych kółek wodą, a następnie wykonaniu kilku przeciągnięć nożem. Jednak jest tutaj pewien limit, maksymalna twardość noża, który będziemy w stanie naostrzyć na takiej ostrzałce to ok. 60-61 HRC. Nie jest to też tak skuteczna metoda, jak kamień do ostrzenia, ponieważ nie osiągniemy tak wysokiej ostrości. Rekompensuje to natomiast łatwość użytkowania.

3. Musaki

Do codziennego dbania o nóż powinniśmy pomyśleć o musaku. Jego działanie jest bardzo proste, podczas pracy krawędź tnąca naszych noży lekko się zagina. Dzięki musakowi 2-3 przeciągnięciami możemy wyprostować krawędź tnąca i przywrócić ostrość nożom. Musimy jednak pamiętać, że musak nie służy do ostrzenia a jedynie podtrzymywania ostrości. Wyróżniamy 2 grupy musaków ceramiczne oraz diamentowej. Główne różnice między nimi to, agresja zbierania materiału, musak diamentowy będzie prostować krawędź szybciej, ale odradzamy używanie go do stali kruchych, hartowanych dosyć wysoko jak np. Shirogami#2. Musak Ceramiczny jest delikatniejszy dla ostrza, ale jest również bardzo delikatnym narzędziem i upadek na podłogę może spowodować jego złamanie.

Jak korzystać z ostrzałki do noży?

Bez znaczenia, którą metodę ostrzenia wybierzemy, do każdego z produktów załączamy kompleksową instrukcję użytkowania, na wszystkie wątpliwości chętnie odpowiemy drogą mailową bądź telefonicznie. Od lat specjalizujemy się w ostrzeniu i uważamy, że nie ma noża, którego nie da się naostrzyć. W razie problemów, zachęcamy do skorzystania z naszego serwisu.

Diamentowy musak 30cm Global G-39/B

Diamentowy musak 30cm Global G-39/B

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
699,00 zł
Diamentowy musak 26 cm Global G-38/B

Diamentowy musak 26 cm Global G-38/B

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
599,00 zł
Diamentowy musak 25,5cm Global G-75

Diamentowy musak 25,5cm Global G-75

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
499,00 zł
Ceramiczny musak 24cm Global G-45

Ceramiczny musak 24cm Global G-45

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
429,00 zł
Ceramiczny musak 22 cm Global G-74

Ceramiczny musak 22 cm Global G-74

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
329,00 zł
Global kamień do ostrzenia 240/1000  L

Global kamień do ostrzenia 240/1000 L

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
249,00 zł
Global kamień do ostrzenia 240/1000 S

Global kamień do ostrzenia 240/1000 S

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
199,00 zł
Global Wymienny trzpień do musaka G-74

Global Wymienny trzpień do musaka G-74

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
159,00 zł
Wymienny trzpień do musaka G-45 Global

Wymienny trzpień do musaka G-45 Global

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
119,00 zł
Global Zestaw 2 kamieni do ostrzałek G-91

Global Zestaw 2 kamieni do ostrzałek G-91

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
99,00 zł