Global to jedna z najbardziej rozpoznawanych japońskich marek noży kuchennych, których właścicielem jest fabryka „Yoshida Metal Industry Co. Ltd” powszechnie nazywana „Yoshikin”
Yoshikin jest własnością rodziny Watanabe i znajduje się w Tsubame w Japonii.
Noże kuchenne GLOBAL zostały po raz pierwszy zaprojektowane w 1985 roku przez Komin’a Yamada, którego celem było opracowanie szeregu profesjonalnych noży będących innowacją i rewolucją na rynku światowym.
Skorzystał do tego celu z najlepszych materiałów oraz najnowocześniejszych koncepcji projektowych.
Biorąc pod uwagę prawie nieograniczony budżet, przygotował ofertę noży kuchennych, które są atrakcyjne dla profesjonalnych kucharzy, oraz amatorów ceniących sobie wygodę podczas pracy.
Natomiast ostrość, wytrzymałość, i łatwość ostrzenia, wpływa znacząco na bezpieczeństwo noży kuchennych Global.
Firma profesjonalnych noży kuchennych Global spełniła więc najwyższe i kluczowe wymagania swojego szerokiego grona nabywców.
Dziś noże kuchenne Global sprzedawane są w ponad 89 krajach świata.
Noże kuchenne GLOBAL są wykonane z materiałów najwyższej klasy.
Do wyrobu klingi profesjonalnych noży stosowana jest opatentowana przez Yoshikin, wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18 (zawierająca 18% chromu, molibden i wanad). Każde ostrze poddawane jest obróbce cieplnej w temperaturze 1000ºC, obróbce pod zerowej – w temperaturze -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewany. Proces ten w znacznym stopniu powoduje wzrost twardości stali do poziomu 56-58 w skali C Rockwella, po czym zachowuje ostrość o wiele dłużej niż profesjonalne noże kuchenne z innych stopów, oraz jest wyjątkowo odporny na rdzę, przebarwienia i korozję.
GLOBAL dzięki zastosowaniu w nożach kuchennych wypukłego szlifu głowni sprawia, że ostrze jest mocniejsze, kroi o wiele skuteczniej, a produkty żywnościowe łatwo odchodzą od noża.
Noże kuchenne Global są polecane przez większość najlepszych szefów kuchni na całym świecie.