Jest porządną stalą wytwórstwa Takefu Steel Ltd. Oprócz chromu nie zawiera dużo dodatków stopowych, jednakże ich ilość jest wystarczająca, żeby zapewniać stali porządną odporność na ścieranie oraz solidną odporność na korozję. Stop jest zwykle hartowany na 58-61 HRC.
Sprawdza się zarówno przy dużych, masywnych ostrzach, jak i małych nożach kieszonkowych. Stal ta jest głównie stosowana do noży kuchennych, maszyn do cięcia przy obróbce żywności, oraz innych narzędzi tnących codziennego użytku. Generalnie VG-1 posiada nieznacznie wyższą twardość i odporność na odkształcenia (generalnie właściwości wytrzymałościowe) niż stale 440C, ATS 34 i jej kuzyn VG-10. Niektóre źródła jednak donoszą, że VG-1 ma gorszą odporność na wykruszenia, ale za to ostrzy się lepiej. Niektórzy wytwórcy porównują tę stal do stali AUS-8.
Skład:
- Węgiel: 0,95-1,05%
- Chrom: 13,00-15,00%
- Molibden: 0,20-0,40%
- Nikiel: 0,25%