Stal odlewana przez Hutę Hitachi. Jest to wyjątkowa stal nierdzewna, przeznaczona na narzędzia do cięcia takie jak noże i nożyce. Jest to stal wykorzystywana często do produkcji japońskich noży w stylu tradycyjnym. Gingami #3 pomimo nieskomplikowanego składu chemicznego (oprócz chromu i węgla praktycznie nie posiada „pierwiastków funkcyjnych”) ma niezwykłą twardość, dochodzącą do 61 HRC.
Dzięki niesamowitej twardości noże z tej stali osiągają też niesamowitą ostrość. Wyjątkowość tej stali polega na tym, że obie te cechy są porównywalne do stali węglowych. Efekt ten jest to osiągany poprzez drobnoziarnistą mikrostrukturę oraz wysoką zawartość węgla. Lecz nie są to jedyne zalety, Gingami długo trzyma ostrość, a kiedy ulegnie stępieniu, łatwo się ostrzy (łatwiej niż znaczna część stali nierdzewnych). Ponadto charakteryzuje się niezwykłą agresją cięcia. Stal ta na pewno sprawdzi się dla osób, które nie chcą poświęcać czasu na konserwację ostrza, ale jednocześnie oczekują od swoich narzędzi ponadprzeciętnych osiągów.
Skład:
- Węgiel: 0,95-1,1%
- Chrom: 13-14,5%
- Mangan: 0,6-1%
- Krzem: 0,35%
- Fosfor: 0,03%
- Siarka: 0,02%