Bardzo podobny do Yanagiby, często nazywany jej zachodnim odpowiednikiem. Z tą różnica, że ma dwustronny szlif. Długie i wąskie ostrze, zaprojektowane jest do obróbki mięsa i ryb. Jest bardzo precyzyjnym nożem, a jego długość sprawia, że cięcie wykonamy jednym płynnym ruchem. Będzie doskonałym uzupełnieniem dla Santoku czy Nakiri.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
- Rękojeść: czarna micarta
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 39,2 cm
- Długość ostrza: 24,1 cm
- Szerokość klingi: 3,2 cm
- Grubość klingi: 2,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 195 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Jest to kolejna stal wysokiej klasy z Huty Takefu Steel Ltd. Ma mniej dodatków węglikotwórczych niż VG-10 przy podobnym, wysokim udziale chromu i węgla. Zawartość tych pierwiastków jest wyższa niż w przeciętnych stalach nierdzewnych. Przy precyzyjnie zaprojektowanym składzie krystalizacja węglików eutektycznych w stalach typu VG jest specjalnie opóźniana, żeby uzyskać ich jak najbardziej jednolitą strukturę i tym samym zwiększyć twardość stali.
Stal została opracowana z przeznaczeniem na wysokogatunkowe narzędzia do cięcia. Po hartowaniu stal tego typu osiąga twardość około 60 HRC, wysoka twardość gwarantuje dobre trzymanie ostrości. Charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję, ale również na zużycie i pękanie.
Skład:
- Węgiel: 0,7-0,8 %
- Chrom: 13-15 %
- Molibden: 0,2-0,4 %
- Wanad: 0,1-0,2 %
- Nikiel: <0,25%
- Miedź: <0,25%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.