Doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta. Doskonale sprawdza się podczas codziennych prac kuchennych.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń nierdzewna stal VG-10 okuta warstwami stali nierdzewnej
- Rękojeść: ręcznie lakierowane drewno dębu
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 31,5 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 5,0 cm
- Grubość klingi: 1,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 150 g
Konserwacja dla noży nierdzewnych to: Stale nierdzewne, są z pewnością o wiele prostsze w obsłudze niż ich rdzewne odpowiedniki. Nie pokryją się patyną po krojeniu cytrusów, ani nie pojawią się na nim plamy rdzy, po zostawieniu go na kilka godzin na mokrym ręczniku. Podstawową zasadą konserwacji jest wycierania noża do sucha po jego użyciu. Noża nie powinno się zostawiać w wodzie lub wkładać go do bloku bez wytarcia. Od czasu do czasu, warto nasmarować go olejkiem. Niewielki kropki rdzy, które mogą pojawić się na ostrzu, występują najczęściej z powodu pozostałości kropel wody na nożu, można je prosto zmyć miękka stroną gąbki.Żadnych noży nie myj w zmywarce, gdyż silne detergenty i wysokie temperatury mogą uszkodzić nóż i osłabiać jego ostrość.
Japońska stal nierdzewna bardzo wysokiej klasy. Została stworzona przez Takefu Steel Ltd. Podobno „G” w nazwie odpowiada za „gold standard” czyli złoty standard jakości tej stali. Jest to stal bardzo popularna pośród najznamienitszych i największych japońskich producentów noży, używają jej między innymi: tojiro, mcusta, spyderco, boker, z powodu dobrego trzymania ostrości i odporności na korozję. Sama stal została zaprojektowana specjalnie z myślą o różnych rodzajach ostrzy. Dzięki dodatkowi pierwiastków stopowych jest ona niezwykle twarda, można na niej osiągnąć twardości na poziomie 60-61, a nawet 62 HRC, co powoduje, że dobrze trzyma ostrość (niewiele gorzej niż 154 CM/AST34).
Pomimo dużej twardości dobrze się ostrzy. Stal ta ma większą odporność na pękanie niż 154 CM/AST34. VG-10 posiada niezłą odporność na korozję. Stali tej nie należy mylić ze stalą VG-1, która również jest popularna wśród producentów. Z tych dwóch „dziesiątka” jest uznawana za stal wyższej jakości. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Jeśli poszukujecie twardości stali węglowej, przy jednoczesnej odporności na korozję, noże z tej stali, cieszące się popularnością wśród kucharzy i kolekcjonerów, jest dla Was najlepszym rozwiązaniem.
Skład:
- Węgiel: 0,95 -1,05%
- Chrom: 14,50 - 15,50%
- Molibden: 0,90 - 1,20%
- Wanad: 0,10 - 0,30%
- Kobalt: 1,30 - 1,50%
- Mangan: 0,50%
- Fosfor: 0,03%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.