Opinia Eksperta:
Diamentowe ścierniwo w spoiwie z żywicy, sprawia że kamienie z serii Naniwa Diamond to jedne z najbardziej wszechstronnych kamieni do ostrzenia noży, oraz innych narzędzi. Zastosowanie tej technologii produkcji plasuje tą serię w zdecydowanej czołówce na rynku kamieni do ostrzenia. Będą świetnie współpracować z każdym gatunkiem stali.
Charakteryzują się długą żywotnością, szybkim zbieraniem materiału oraz pozostawiają wyjątkowo gładkie wykończenie krawędzi, w porównaniu z tradycyjnymi płytkami diamentowymi.
Masz pytanie dotyczące produktu? Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?
Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Instrukcja i bezpieczeństwo użytkowania
Ciesz się swoimi zamówionymi produktami nawet następnego dnia.
Każdy produkt objęty jest 2-letnią gwarancją
W ciągu 14 dni możesz zwrócić towar w nienaruszonym stanie.
Kamień o gradacji 600, przeznaczony jest do ostrzenia noży, które nie uległy uległy całkowitemu stępieniu.
Ostrzenie noży to nieodłączny element ich użytkowania – tak jak ładowanie telefonu komórkowego czy tankowanie samochodu z silnikiem spalinowym. Z biegiem lat również ta czynność przeszła ewolucję – od pierwszych, odpowiednio uformowanych kawałków piaskowca, przez kamienie syntetyczne, aż po zastosowanie ścierniwa wykonanego z przemysłowo produkowanych diamentów.
Każdy rodzaj osełki ma pewne cechy charakterystyczne, które można opisać poprzez:
Technologia, która pozwala uzyskać kamienie do ostrzenia o najlepszych parametrach w powyższych kategoriach, opiera się na diamentowej zawiesinie w żywicy. Diamenty, jak powszechnie wiadomo, są najtwardszym minerałem znanym ludzkości – dzięki temu kamienie z diamentowym ścierniwem doskonale nadają się do ostrzenia nawet najbardziej odpornych na ścieranie stali wysokostopowych i proszkowych.
Jedną z serii, w których zastosowano tę technologię, jest Naniwa Diamond. W jej obrębie dostępnych jest sześć gradacji: 400, 600, 800, 1000, 3000 oraz 6000. Kamień składa się z aluminiowej podstawy, na której znajduje się warstwa ścierna o grubości około jednego milimetra.
Powierzchnia kamienia (21 cm długości i 7,5 cm szerokości) pozwala na komfortowe ostrzenie większości noży kuchennych, składanych, noży terenowych średniej wielkości, a także na korzystanie z akcesoriów takich jak podstawki czy mosty na zlew.
W trakcie naszych testów kamienie te sprawdziły się m.in. przy ostrzeniu noża z rdzeniem wykonanym z wysokostopowej stali proszkowej HAP40, o twardości ok. 66 HRC – kilka ruchów wystarczyło, by uformować krawędź tnącą i przywrócić wysoki poziom ostrości.
Ze względu na dość twarde spoiwo, kamienie te wymagają od użytkownika dużej precyzji i uwagi przy utrzymywaniu odpowiedniego kąta ostrzenia – dlatego polecamy je osobom z doświadczeniem w ostrzeniu na kamieniach.
Znakomicie sprawdzą się także w zastosowaniach profesjonalnych.
- Wymiary: 210 x 75 x 16 mm
- Ziarnistość: 600
- Waga: 679 g
Made in Japan
Informacje o bezpieczeństwie produktu
Informacje o producencie