Noże Santoku

Noże Santoku

Nóż do siekania typ Santoku, jest to azjatycki nóż szefa kuchni. Nóż kuchenny Santoku zwykle bywa krótszy niż szef kuchni/gyuto i ma od 14 do 20 cm klingi. Jest też szerszy niż gyuto i grzbiet klingi jest prowadzony większym łukiem, a krawędź tnąca jest niemal prosta jak w tasaku, bez wyraźnego brzuśca na ostrzu. Zmienia to trochę technikę pracy nim i w zasadzie eliminuje siekanie przy pomocy kołysania ostrzem. Znacznie praktyczniejsze jest natomiast przenoszenie na nożu krojonych produktów, ponieważ powierzchnia płazów jest znacznie większa niż w nożu Gyuto. 

Ma on większą przewagę w siekaniu od Gyuto, przez co znajdzie on ogromne zastosowanie w kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Stosunkowo krótkie ostrze świetnie sprawdza się dla kobiet i osób niższych. Na niektórych nożach zobaczyć można żłobienia na płazach klingi - służą one zapobieganiu przywierania produktów do klingi, dlatego jeżeli nie rażą one naszego poczucia estetyki, warto rozważyć takie ostrze.

Tsunehisa SLD Nóż Santoku 16,5 cm

Tsunehisa SLD Nóż Santoku 16,5 cm

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
1 199,00 zł
Tsunehisa Aogami Super Nóż Santoku 16,5 cm

Tsunehisa Aogami Super Nóż Santoku 16,5 cm

Wysyłka w ciągu 24-48 hWysyłka w ciągu 24-48 h
599,00 zł
Tsunehisa Gingami Nóż Santoku 17 cm

Tsunehisa Gingami Nóż Santoku 17 cm

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
519,00 zł
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Santoku 18 cm

Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Santoku 18 cm

Wysyłka w ciągu 24-48 hWysyłka w ciągu 24-48 h
499,00 zł
Tsunehisa VG-1 Nóż Santoku 16,5 cm

Tsunehisa VG-1 Nóż Santoku 16,5 cm

Wysyłka w ciągu 24 hWysyłka w ciągu 24 h
399,00 zł