Planujesz romantyczną kolację we dwoje lub spotkanie z grupą znajomych, którzy są miłośnikami wołowiny? Bez odpowiednich noży do steków się nie obędzie! Niezależnie od okazji, ząbkowane noże do steków zapewnią, że każdy kawałek mięsa będzie krojony z łatwością i precyzją, sprawiając, że posiłek stanie się prawdziwą przyjemnością.
Przygotowanie idealnego steka to dziesiątki prób, odnajdywanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Jak i wybranie odpowiedniej metody przygotowania: smażenie na patelni, sous vide czy reverse sear. Finalny procesem jest konsumpcja przygotowanego mięsa, jaki nóż będzie do tego najlepszy? Oczywiście ten dedykowane do steków!
Wyróżniamy 2 typy noży do steków te z ostrzem ząbkowanym i gładkim ostrzem.
Noże do steków mają cieńszą klingę, dzięki czemu z łatwością, będą wkrajać się w mięso, bez znaczenia na stopień wysmażenia. Łatwość krojenia możemy porównać do krojenia miękkiej kostki masła. Obie opcje będą świetnym wyborem, ale jakie są główne różnice?
Ostrza ząbkowane, poradzą sobie z grubszymi i twardszymi kawałkami mięso. Ostrza gładkie sprawdzą się najlepiej w bardziej miękkich kawałkach jak polędwica czy antrykot. Noże do steków mogą stanowić idealne uzupełnienie kuchennego wyposażenia. Doskonałe noże do steków łączą w sobie elegancję i funkcjonalność. Ich ergonomiczne uchwyty zapewniają komfort nawet podczas długiego krojenia, a ostre ostrza sprawiają, że krojenie mięsa staje się dziecinnie proste. Dzięki nim, każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.