Stal wyprodukowana w Hucie Hitachi, przez odlewanie, przeznaczona na noże i narzędzia. Jest zwykle hartowana na 63-65 HRC. Dzięki zwiększonej zawartości węgla, wolframu oraz dodatkom innych pierwiastków węglikotwórczych oraz (które również poprawiają hartowność), takich jak wanad i molibden osiąga ona twardość większą niż Aogami 2. Podobnie jak powyższa stal jest ona zaliczana do stali o najwyższym stopniu czystości. Jest określona często jako „stal węglowa o składzie idealnym do produkcji noży”. Japońscy twórcy wykorzystujący tą stal to TakeshiSaji, Moritaka i Takeda. Dzięki precyzyjnie zaprojektowanemu składowi chemicznemu stal ta trzyma ostrość najdłużej ze wszystkich stali z rodziny Aogami, jednocześnie łatwo się ostrzy, przy dużej odporności na ścieranie w codziennym użyciu. Jeśli chodzi o cięcie, to niezwykła ostrość sprawia, że jest ono jedwabiście gładkie. W związku z małą odpornością na rdzewienie oraz uszkodzenia w postaci wykruszeń (spowodowaną niesamowitą twardością), stal ta często służy jako rdzeń w nożach laminowanych. Jest ona wtedy wykorzystywana z płazami z bardziej miękkiej stali, często nierdzewnej, w taki sposób niwelując oba jej mankamenty.
Skład:
- Węgiel: 1,40 - 1,50%
- Wolfram: 2,00 - 2,50%
- Wanad: 0,30 - 0,50%
- Chrom: 0,30 - 0,50%
- Molibden: 0,30 - 0,50%
- Mangan: 0,20 -0. 30%
- Krzem: 0,10 - 0,20%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%