Japońska stal nierdzewna bardzo wysokiej klasy. Została stworzona przez Takefu Steel Ltd. Podobno „G” w nazwie odpowiada za „gold standard” czyli złoty standard jakości tej stali. Jest to stal bardzo popularna pośród najznamienitszych i największych japońskich producentów noży, używają jej między innymi: tojiro, mcusta, spyderco, boker, z powodu dobrego trzymania ostrości i odporności na korozję. Sama stal została zaprojektowana specjalnie z myślą o różnych rodzajach ostrzy. Dzięki dodatkowi pierwiastków stopowych jest ona niezwykle twarda, można na niej osiągnąć twardości na poziomie 60-61, a nawet 62 HRC, co powoduje, że dobrze trzyma ostrość (niewiele gorzej niż 154 CM/AST34).
Pomimo dużej twardości dobrze się ostrzy. Stal ta ma większą odporność na pękanie niż 154 CM/AST34. VG-10 posiada niezłą odporność na korozję. Stali tej nie należy mylić ze stalą VG-1, która również jest popularna wśród producentów. Z tych dwóch „dziesiątka” jest uznawana za stal wyższej jakości. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Jeśli poszukujecie twardości stali węglowej, przy jednoczesnej odporności na korozję, noże z tej stali, cieszące się popularnością wśród kucharzy i kolekcjonerów, jest dla Was najlepszym rozwiązaniem.
Skład:
- Węgiel: 0,95 -1,05%
- Chrom: 14,50 - 15,50%
- Molibden: 0,90 - 1,20%
- Wanad: 0,10 - 0,30%
- Kobalt: 1,30 - 1,50%
- Mangan: 0,50%
- Fosfor: 0,03%