Stale

Stale

Tutaj możecie zapoznać się z dokładnymi opisami szerokiego zakresu oferowanych przez nas stali. W swojej ofercie posiadamy noże ze stali: węglowej, nierdzewnej i proszkowej. Każdy z tych typów stali ma swoje ogólne wady i zalety.

Podsumowując możemy krótko scharakteryzować poszczególne typy stali:

  • Stale węglowe i narzędziowe–o właściwościach stali węglowych decyduje głównie węgiel. Obie stale świetnie nadają się do pracy w temperaturze pokojowej, mają wysoką twardość, łatwo się ostrzą, mają dużą agresję cięcia i wysoką odporność na ścieranie i zużycie. Ich główną wadą jest konieczność odpowiedniej konserwacji, inaczej mogą pokrywać się patyną, a w rezultacie rdzewieć.
  • Stale nierdzewne – wymagają mniejszego wysiłku od użytkownika, ponieważ ich skład gwarantuje odporność na agresywne środowisko, m.in. wodę, powietrze, rozcieńczone kwasy i sól, czyli idealnie nadają się do codziennego stosowania w kuchni. Charakteryzują się odpornością na zużycie i ścieranie, bardzo wysoką twardością. Noże wykonane z tego typu stali zwykle długo trzymają ostrość, ale przede wszystkim nie wymagają specjalnej konserwacji. Stale nierdzewne są zwykle droższe od węglowych, co przekłada się na cenę noży z nich wykonywanych.
  • Stale proszkowe – są jednymi z najważniejszych osiągnięć współczesnej metalurgii, są wykonane przy pomocy niestandardowych, proszkowych procesów metalurgicznych. Pozwalają one na niezwykle precyzyjną kontrolę składu i struktury tego typu stali. Dzięki wyjątkowej obróbce charakteryzują się zwykle wysoką twardością spowodowaną dużymi, niespotykanymi w innych stalach dodatkami pierwiastków węglikotwórczych, długim czasem trzymania ostrości i przeważnie dużą łatwością ostrzenia. Stale te stanowią dobry kompromis zalet stali węglowych i nierdzewnych.

Typy stali łatwo jest charakteryzować ogólnie, jako grupę, jednakże wszystkie dzielą się na poszczególne produkty z indywidualnym oznaczeniem poszczególnych producentów. Stale o określonym oznaczeniu różnią się właściwościami w zależności od m.in. składu chemicznego oraz typu obróbki: cieplnej, plastycznej i chemicznej wykonanej przez producenta samej stali, nie mówiąc już o samych producentach noży.