Nóż rzemieślniczy to coś czego nie widzieliście jeszcze na naszej stronie przedstawiamy unikalną kolekcję noży w kształcie wieloryba, zaprojektowaną przez Tetsu Yamashitę i starannie wykonaną przez Toru Yamashitę w prefekturze Tosa. Te wyjątkowe noże łączą w sobie estetykę i funkcjonalność, tworząc idealne narzędzie do codziennych zadań.
Pierwotnie zaprojektowane, aby nauczyć dzieci bezpiecznego korzystania z małych noży, te wielofunkcyjne noże szybko zyskały popularność jako wszechstronne narzędzie przydatne zarówno w domu, jak i w warsztacie. Doskonale sprawdzają się do precyzyjnych prac rękodzielniczych oraz takich zadań jak ostrzenie ołówków.
Wykonane z Aogami#2, noże te charakteryzują się wyjątkową wytrzymałością i trwałością. Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.
Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton Seven.
Typ A: Kaszalot
Kaszalot, ze względu na swoje ogromne rozmiary i zdolność do nurkowania na wielkie głębokości, symbolizuje potęgę, tajemniczość oraz głębię wiedzy. W japońskiej kulturze jest postrzegany jako strażnik głębin, uosabiający siłę i mądrość.
Pozostałe nożyki Kujira znajdziesz TUTAJ.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali Aogami #2 okuty żelazem
- Twardość: 61-63 HRC
- Długość całkowita: 16,0 cm
- Długość ostrza: 4,3 cm
- Szerokość klingi: 3,0 cm
- Grubość klingi na pięcie: 3,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 85 g
Made in Japan
O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.
Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogami wzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.
Skład stali Aogami #2:
- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.