Przedstawiamy japoński nóż kuchenny Nagomi z serii Shiro, nóż uniwersalny o długości 15 cm to świetne narzędzie podczas codziennej pracy w kuchni bez problemu poradzi sobie z krojeniem produktów małej i średniej wielkości. Może z powodzeniem zastąpić nóż szefa, gdy ten jest nieporęczny. Klingi ze stali damasceńskiej składają się z 33 warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu, co zapewnia niebywałą wytrzymałość. Dodatkowo ostrza okute są warstwami stali SUS410 oraz SUS430, co w znacznym stopniu większa odporność na korozję oraz ułatwia proces ostrzenia. Rękojeści wykonane z czarnego drewna warstwowego są dodatkowo wzmocnione nasadą ze stali nierdzewnej.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal 33 warstwowa, molibdenowo - wanadowa - Rękojeść: drewno pakka - Twardość: 58 HRC +/- 1 - Długość całkowita: 28,3 cm - Długość ostrza: 15 cm - Szerokość klingi: 3,8 cm - Grubość klingi: ok. 2,1 mm - Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny - Waga: ok. 100 g
Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal wanadowo-molibdenowa
Stal wanadowo-molibdenowa lub chromowo-wanadowo-molibdenowa (nazwy występujące zwykle zamiennie). Prosta stal nierdzewna z zawartością w.w. pierwiastków w swoim składzie chemicznym (zwykle producenci nie podają procentowej zawartości tych pierwiastków). Pod tą nazwą może kryć się zarówno droższa stal typu Elmax (jest to nadal stal wanadowo chromowo molibdenowa) jak i stal używana na tańsze noże dla mniej wymagających klientów. W przypadku naszych noży znamy procentowy skład stali z jakich są wykonane (poniżej). Prosta w ostrzeniu nawet bez specjalnych systemów ostrzących. Bardzo odporna na rdze i elastyczna. Trochę krótsze trzymanie ostrości kompensuje duża odporność na wykruszenia i naprężenia boczne. Nie wymaga zbyt wiele uwagi przy konserwacji. Zwykle jest hartowana w niższych granicach skali HRC (56-58).