Nóż kuchenny uniwersalny z serii Miyabi 5000MCD idealny do mniejszych prac kuchennych świetnie sprawdzi się w krojeniu i obieraniu warzyw i owoców, pełnowymiarowa rękojeść zwiększa kontrolę nad nożem.
Rękojeść w kształcie litery D wykonany jest z drewna brzozy Masur-Birchwood. Drewno ma pięknynaturalny rysunek i sprawia, że każdy nóż jest wyjątkowy. Piękna szpilka z mozaiki umieszczona jest na środku rączki. Kolejny świetny detal podkreślający doskonałe wykończenie tej serii.
Noże Miyabi 5000 MCD ostrze wykonane jest z wysokojakościowej, hartowanej na zimno stali o twardości 63 HRC. Stalowy rdzeń składa się z 100 warstw stali damasceńskiej, co zapewnia oszałamiający wygląd
Dane techniczne:
- Ostrze: Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 100 warstwach stali - Rękojeść: drewno brzozy Masur w kształcie litery D - Twardość: 63 HRC +/- 1 - Długość całkowita: 24,2 cm - Długość ostrza: 13,0 cm - Szerokość klingi: 2,7 cm - Grubość klingi: 1,7 mm - Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny - Waga: ok. 82
Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal MC63 wyprodukowana dla marki Miyabi wyprodukawana przez Takefu Special Steel co. Ltd. Nie jest ona niczym innym jak stalą SG2/R2 pod inną nazwą, dlatego właściwości również są identyczne. Bardzo twarda, niesamowicie odporna na ścieranie, a co za tym idzie długie trzymanie ostrości. Wysoka zawartośćchromu czyni ją niezwykle odporną na rdze i nie straszne są jej kamienie o wysokiej gradacji.