Noże kuchenne dostępne od ręki
 
  • Home
  • Marki noży
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Global
    • Fujiwara
    • Hatono
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Hinoura
    • Ittetsu
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kobayashi
    • Kunio Ishikawa
    • Kunio Masutani
    • Makato Kurosaki
    • Masakage
    • Masahiro
    • Masanobu Okada
    • Mcusta
    • Miyabi
    • Nagomi
    • Naoki Mazaki
    • Nishida
    • Ryusen Hamono
    • Satake Cutlery Mfg
    • Shigeki Tanaka
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Tamahagane
    • Tojiro
    • Tsunehisa
    • Yoshimi Kato
    • Yoshimune
    • Yu Kurosaki
    • Zakuri
    • Kai
  • Noże kuchenne
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Noże specjalne
  • EDC
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Zestawy
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
  • Akcesoria
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
  • Nowości
  • Prezenty
Twój koszyk jest pusty
  • Zaloguj
  • Załóż konto
  1. Start
  2. Marki noży
  3. Okada Nóż Shirogami ..
  • Okada Nóż Shirogami Miroshi Deba 18cm

Okada Nóż Shirogami Miroshi Deba 18cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: J-2083
  • Producent: Masanobu Okada
  • Kod producenta: J-2083
  • Dostępność: Produkt na wyczerpaniu Produkt na wyczerpaniu
  • szt.
  • 1 099,00 zł / szt.
  • Zapłać w systemie PayPal

Zamówienia złożone do godziny 14.00 wysyłamy tego samego dnia.

  • Dostawa nawet w 24h
  • Gwarancja Przez 2 lata
  • Zwrot Do 14 dni

Nóż Shirogami Miroshi Deba 18 cm Masanobu Okada

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny japoński rdzewny nóż kuchenny mistrza Masanobu Okada, noże Miroshi Deba to połączenie może być on używany zarówno jako nóż Deba oraz nóż do sushi, jednakże jest on minimalnie węższy niż standardowy nóż Deba. Doskonale sprawdza się do plastrowania surowej ryby i mięsa jednym cięciem, a także świetnie spisuje się w oprawianiu ryb i zdejmowania skóry oraz sprawdza się podczas przygotowywania sushi, carpaccio czy innych potraw z delikatnych składników jak również nadaje się do obróbki ryb-odcinania głów, filetowania i patroszenia, również świetnie sprawdzi się przy krojeniu i sprawianiu różnych rodzajów mięsa. Jest to również świetny nóż do ćwiczenia pielęgnacji i ostrzenia noża ze stali węglowej. Noże wykonane ze stali węglowej cieszą się ogromną popularnością wśród japońskich mistrzów kuchni, mimo że stal rdzewna wymaga większej opieki. Są to jedyne na rynku noże do sushi ostrzone dwustronnie.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2
- Rękojeść: oktagonalna, drewno różane
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 30,8 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi: ok. 4 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 172 g

Konserwacja noży kuchennych

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal Shirogami

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

  • Węgiel 1,05-1,15%
  • Mangan: 0,20-0,30%
  • Fosfor 0,025%
  • Krzem 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Opis
  • Konserwacja i ostrzenie
  • Specyfikacja stali
  • Warunki gwarancyjne
  • Polecamy produkty
Informacje
O firmie Kontakt Serwis ostrzenie noży kuchennych Sklep stacjonarny Zamów przez telefon Katalog PDF do pobrania
Zakupy
Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Gwarancje, rękojmia, odstąpienie od umowy
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie
Kontakt
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Dołącz
sklep internetowysklepy internetowe