Nóż Nakiri 17 cm Miyabi 5000MCD
Opis produktu:
Nóż kuchenny Nakiri z serii Miyabi 5000MCD to doskonałe narzędzie do pracy z warzywami o owocami, jak również sprawdzi się w pracy z mięsem i rybą. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Uchwyt w kształcie litery D jest zaprojektowany z zachowaniem ostrożności, podobnie jak ostrze. Czarny uchwyt typu "pakkawood" nadaje mu ekskluzywny wygląd. Ozdobny czerwony pierścień i piękna szpilka w kształcie mozaiki nadają nożowi wykończenia. Seria stanowi doskonałe połączenie niemieckiej solidności z tradycyjnym japońskim rzemiosłem.
Noże Miyabi 5000 MCD ostrze wykonane jest z wysokojakościowej, hartowanej na zimno stali o twardości 63 HRC. Stalowy rdzeń składa się z 100 warstw stali damasceńskiej, co zapewnia oszałamiający wygląd.
Dane techniczne:
- Ostrze: Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 100 warstwach stali
- Rękojeść: drewno brzozy Masur w kształcie litery D
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 32,0 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 4,9 cm
- Grubość klingi: 3,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 191 g

Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal MC63 wyprodukowana dla marki Miyabi wyprodukawana przez Takefu Special Steel co. Ltd. Nie jest ona niczym innym jak stalą SG2/R2 pod inną nazwą, dlatego właściwości również są identyczne. Bardzo twarda, niesamowicie odporna na ścieranie, a co za tym idzie długie trzymanie ostrości. Wysoka zawartość chromu czyni ją niezwykle odporną na rdze i nie straszne są jej kamienie o wysokiej gradacji.
Skład stali:
- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.