Nóż do pieczywa 23 cm Miyabi 6000MCT
Opis produktu:
Nóż kuchenny do pieczywa z serii Miyabi 6000MCT wyposażony w ząbkowane ostrze doskonale poradzi sobie z krojeniem, każdego rodzaju pieczywa, jak również świetnie kroi twarde owoce jak np. ananas.
Noże kuchenne Miyabi 6000MCT to symbioza funkcjonalności i unikalnej estetyki. Ostrze z rdzeniem MicroCarbide MC63 osadzony w 2 warstwach stali o twardości 63 HRC. Noże ostrzone dwustronnie z wykorzystaniem tradycyjnych japońskich metod Honbazuke. Dodatkowe młotkowanie na ostrzusprawia, że krojone produkty do niego nie przywierają.
Rękojeści wykonana, są ze stabilizowanego drewna kokobolo. Ergonomia i równowaga są dobrze przemyślane, co sprawia, że noże te są bardzo wygodne w użyciu nawet przez dłuższy czas. Ciemne drewno kokobolo nadaje im klasyczny i stylowy wygląd.
Dane techniczne:
- Ostrze: Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 2 warstwach stali
- Rękojeść: drewno pakka w kształcie litery D
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 36,8 cm
- Długość ostrza: 23,0 cm
- Szerokość klingi: 3,5 cm
- Grubość klingi: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: ostrze ząbkowane
- Waga: ok. 199 g

Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal MC63 wyprodukowana dla marki Miyabi wyprodukawana przez Takefu Special Steel co. Ltd. Nie jest ona niczym innym jak stalą SG2/R2 pod inną nazwą, dlatego właściwości również są identyczne. Bardzo twarda, niesamowicie odporna na ścieranie, a co za tym idzie długie trzymanie ostrości. Wysoka zawartość chromu czyni ją niezwykle odporną na rdze i nie straszne są jej kamienie o wysokiej gradacji.
Skład stali:
- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.