Noże kuchenne dostępne od ręki
 
  • Home
  • Marki noży
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Global
    • Fujiwara
    • Hatono
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Hinoura
    • Ittetsu
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kobayashi
    • Kunio Ishikawa
    • Kunio Masutani
    • Makoto Kurosaki
    • Masakage
    • Masahiro
    • Masanobu Okada
    • Matoshiku
    • Mcusta
    • Miyabi
    • Motokyuichi
    • Nagomi
    • Naoki Mazaki
    • Nishida
    • Ryusen Hamono
    • Satake Cutlery Mfg
    • Shigeki Tanaka
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Tamahagane
    • Terakuza Takamura
    • Tojiro
    • Tsunehisa
    • Yoshimi Kato
    • Yoshimune
    • Yu Kurosaki
    • Zakuri
    • Kai
  • Noże kuchenne
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Noże specjalne
  • EDC
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Zestawy
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
  • Akcesoria
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
  • Nowości
  • Prezenty
  • LIMITED
Twój koszyk jest pusty
  • Zaloguj
  • Załóż konto
  1. Start
  2. Marki noży
  3. Nóż do obierania 11 ..
  • Nóż do obierania 11 cm Miyabi 5000FCD

Nóż do obierania 11 cm Miyabi 5000FCD

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 34680-111-0
  • Producent: Miyabi
  • Kod producenta: 4009839376870
  • Dostępność: Niedostępny Niedostępny
  • szt.
  • 739,00 zł / szt.
  • Niedostępny

Zamówienia złożone do godziny 14.00 wysyłamy tego samego dnia.

  • Dostawa nawet w 24h
  • Gwarancja Przez 2 lata
  • Zwrot Do 14 dni
  • Opis
  • Konserwacja
  • Specyfikacja stali
  • Warunki gwarancyjne

Nóż do obierania 11 cm Miyabi 5000FCD

Opis produktu:

Nóż kuchenny do obierania z serii Miyabi 5000FCD stworzony do prac wymagających precyzji jak dekoracje, oprawianie krewetek czy szypułkowanie, również jest doskonałym narzędziem do obierania warzyw i owoców.

Uchwyt w kształcie litery D jest zaprojektowany z zachowaniem ostrożności, podobnie jak ostrze. Czarny uchwyt typu "pakkawood" nadaje mu ekskluzywny wygląd. Ozdobny czerwony pierścień i piękna szpilka w kształcie mozaiki nadają nożowi wykończenia. Seria stanowi doskonałe połączenie niemieckiej solidności z tradycyjnym japońskim rzemiosłem.

Seria Miyabi 5000FCD łączy w sobie wspaniały design z wykorzystaniem wysokiej jakości materiałów. Noże mają rdzeń FC61, otoczony 48 warstwami stali damasceńskiej. Dzięki specjalnemu procesowi hartowania Friodur-ice noże są wyjątkowo wytrzymałe o twardości 61 HRC. Dwustronne symetryczne ostrze, ostrzone w tradycyjny japoński sposób Honbazuke.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal FC61 osadzona w 48 damasceńskich warstwach
- Rękojeść: drewno pakka w kształcie litery D
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 24,4 cm
- Długość ostrza: 11,0 cm
- Szerokość klingi: 2,8 cm
- Grubość klingi: 1,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 92 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal FC-61 spotykana w nożach Miyabi to przemianowana stal ze szwedzkiej huty Sandvik – 13C26. Jest to nierdzewny stop, o bardzo niskiej zawartości zanieczyszczeń. Przez wysoką zawartość chromu jest mniej wrażliwy na aktywne środki w kuchni, takie jak soki z cytrusów czy wilgoć. Noże z tej stali charakteryzują się bardzo dobrym trzymaniem ostrości i wytrzymałą krawędzią tnącą. Najlepsze właściwości uzyskuje się hartując ją do 61 HRC, więc ostrzenie możliwe będzie już tylko na kamieniach wodnych, nie ostrzałkach kółkowych.

Skład stali:

Węgiel: 0.68
Chrom: 13.00
Mangan: 0.7
Krzem: 0.40
Fosfor: 0.025
Siarka: 0.01

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Polecamy produkty
Informacje
O firmie Kontakt Serwis ostrzenie noży kuchennych Sklep stacjonarny Zamów przez telefon Katalog PDF do pobrania
Zakupy
Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Gwarancje, rękojmia, odstąpienie od umowy
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie
Kontakt
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Dołącz
sklep internetowysklepy internetowe